Home | Spelletjes | Uitvindingen | Gps | Scouting | Meteo | Computers

Wesp / Triadespel Menu

Triade spelletjes

Een leuk buitenspel voor jongere kinderen

Dit is een buitenspel met kaartjes dat maar drie rangen kent. De regels zijn niet zo ingewikkeld als Levend Stratego, dus daarom is het bij uitstek geschikt om te spelen met jongere kinderen tot ongeveer 11 jaar. Het spel gaat snel. Zo heb je een kaartje, zo ben je het weer kwijt. Of je kan met een enkel kaartje wel vijf andere pakken! In een dicht bos kan je je verstoppen voor tegenstanders, of juist in een hinderlaag liggen voor degene die je wilt pakken. Zelf je kaartje verliezen is niet erg, want dan haal je gewoon een nieuwe bij je spelleiding.

Omdat het spel snel uit te leggen (te begrijpen) is, is het heel geschikt om als kennismakingspel te spelen, of om een half uurtje op te vullen. Zorg er dus voor dat je altijd een pak kaartjes bij je hebt. De kinderen komen vanzelf naar je toe met de vraag het nog eens te spelen.

De praktijk

Wij Spelen!

Het spel is geschikt voor jongere kinderen, maar ook ouderen kunnen zich goed vermaken met het spel. Het spelgebied is bij voorkeur een bosachtig terrein waar je je goed kan verstoppen, maar toch zo open dat je ook goed kan rennen. De grenzen van het terrein moeten goed af te spreken zijn.

Er zijn maar drie rangen. Voor iedere rang is er een andere die of sterker of juist zwakker is. Er is dus geen sterkste of zwakste in het spel. Een voorbeeld is Steen, Schaar en Papier. Een steen maakt een schaar bot, maar wordt ingepakt door papier. Een schaar knipt papier, maar wordt bot door een steen. Papier kan een steen inpakken maar wordt geknipt door schaar.

Het principe van de triade spelletjes leent zich uitstekend om zelf rangen te bedenken die passen in het thema van het programma. Hieronder kan je enkele voorbeelden ophalen die ooit gespeeld zijn in een thema. Gebruik deze als een voorbeeld, en bedenk zelf drie rangen in het thema van jouw programma.

Net zo vrij als je bent in het bedenken van de rangen, kan je zelf de spelregels bedenken. De spelregels kunnen ingewikkelder worden naarmate je groep deze regels aankan. Je kunt iedereen tegen elkaar laten spelen, of met twee, of zelfs meer ploegen tegen elkaar laten spelen. Zelf heb ik de voorkeur om met eenvoudige regels te beginnen, en gefaseerd nieuwe spelregels in te voeren.

Vind je dit onduidelijke regels?

Meerdere varianten

Simpele variant

Ik ben een tijger

Ieder speelt tegen elkaar. Voor deze variant is minimaal een spelleider nodig. Iedere speler krijgt een willekeurig kaartje, en met dit kaartje moeten ze het bos ingaan. Daar mogen ze elkaar tikken. Als iemand getikt is moeten beiden elkaar hun kaartje laten zien. Degeen die het hoogste kaartje heeft neemt het kaartje in, en stopt het in de broekzak. Met dat kaartje mag dus niet gespeeld worden. De verliezer haalt een nieuw kaartje bij de spelleider, de winnaar speelt met zijn kaartje gewoon verder. Zijn de kaartjes van gelijke rang, dan worden handjes geschud, en gaat men verder. Als na verloop van tijd de kaartjes op zijn, houdt de spelleider de spelers zonder kaartje bij zich. Al gauw is iedereen terug. Ieder telt zijn eigen kaartjes, en degene met de meeste kaartjes heeft het spel gewonnen.

Variant met twee ploegen

Minimaal twee spelleiders vereist. Bij voorkeur staan ze aan uiteinden van het speelveld. Iedere ploeg mag alleen spelers van de andere ploeg tikken. De kaartjes worden -indien mogelijk- gelijk verdeeld, maar als dat niet mogelijk is, is dat niet erg. Het spel is toch afgelopen als de kaartjes van een van de ploegen op zijn. Het is niet noodzakelijk om de kaartjes in meerdere kleuren af te drukken.

Variant met meerdere ploegen

Voorbeeldkaartje

Op een groot kamp is deze variant goed mogelijk. De spelleiding verspreidt zich over het speelveld. Je kunt de regel stellen dat spelers alleen bij hun eigen leiding, of bij alle leiding nieuwe kaartjes mogen halen. Om meer dynamiek in het spel te brengen, kunnen de posten zich verplaatsen, zodat de spelers moeten zoeken naar hun leiding.

Variant met punten

In deze variant heeft iedere rang drie kaartjes, met 1, 2, of 3 stippen. (Dus 9 verschillende kaartjes totaal.) Aan het eind van het spel worden de punten geteld, en niet de kaarten. Let wel op dat de spelers niet bepalen wie de winnaar is aan de hand van het aantal puntjes op de kaart, maar naar de rang van het kaartje.

Variant continu spel

Voorbeeldkaartje

Hier worden de afgepakte kaartjes ingeleverd bij de eigen leiding. Deze telt het aantal puntjes op de afgepakte kaart. De afgepakte kaarten kunnen later weer in het spel gebracht worden. Deze variant kan dus in principe oneindig lang gespeeld worden. Spreek bijvoorbeeld af een bepaalde tijd te spelen, of tot een bepaalde score bereikt is.

Enkele voorbeelden

Triadespel maakt vrienden

Natuurlijk is het een leuke uitdaging om je eigen spel te bedenken in het thema van het programma. Om je een idee te geven wat je kunt doen heb ik hier een aantal voorbeelden neergezet die je kunt ophalen.

De varianten die ik ontwikkeld heb zijn het universele Olifant, Tijger, Muisspel. Olifant verslaat de Tijger, Tijger eet de Muis. Maar de Olifant is bang voor de Muis.

Dan voor de Verkenners is er het Vuur, Water, Touwspel. Water blust Vuur, Vuur verbrandt Touw, en Touw is beter dan Water (bedenk zelf een reden :)

Ook voor de Verkenners is er het St.Joris, Jonkvrouw, Draakspel. De Draak is achter de Jonkvrouw aan, maar St.Joris verslaat de draak. En St.Joris valt voor de Jonkvrouw.

Voor het thema Toverkamp heb ik een Tovenaar, Draak, Trolspel bedacht. Draken eten Trollen bij het ontbijt, maar hebben geen kans als er een Tovenaar in de buurt is. Maar Trollen kunnen de magie van de Tovenaar teniet doen.

En voor het Thema Piraten is er het Vangnet, Sabel, Schatkistspel. Bedenk zelf de regels voor dit spel!

Zorg voor ongeveer 10 keer zoveel kaartjes als spelers (1 vel per speler afdrukken). De spelen zijn opgeslagen in pdf-formaat, dat te lezen is met iedere pdf-reader. Voor de knutselaar stel ik de broncode ook beschikbaar, dat te lezen is met OpenOffice.org.

Veel Succes!

Download de TriadespelenGeef een reactie:

Mijn naam:
Bericht:
Ik vind dit:
Geef code in: Captcha
van Nordennen - 13-10-2022
Super. Heel handig!
Eelke Kauffman - 22-09-2016
Ik heb dit eerder zelfgemaakt, maar nu voor school fijn om mooie kaartjes te hebben. Veel dank!
Nele - 16-05-2016
Kan je vb muis olifant tijfer spelen met twee groepen van 20 kinderen dat er vb in iedere groep 6 muizen 6 olifanten en 6 tijgers zijn of kan dit niet?
Anne-Gera - 09-05-2016
Ik heb dit spel al eerder gedownload, het was een succes!! Maar na 3 speelrondes zijn de kaartjes echt aan vervanging toe en ik kon het origineel niet meer vinden.
Stephanie - 30-10-2015
kan je het ook op internet doen
maikel - 09-07-2015
leuk spel
Jessica de Vries - 15-02-2015
Leuk! Bedankt voor het spel Olifant, Muis, Tijger!

en ook helemaal handig dat hij ook aan te passen was met eigen plaatjes : )

Top, heb er nou al zin in om dit komende week met de kinderen op de Buitenschoolse opvang te spelen

van leeuwen - 19-05-2014
fijn dit! Super!
jente - 03-10-2013
Ik vind het leuk op de nicolaas en ik ben 18 jaar out ik heb als meester meester hilbert die is super ardig en ik zort soms nog ge pest en daar moet ik soms om huilen maar het is leuk ik vin gim aleen niet zo leuk maar ik heb veel vrienden in een hele snele tijt want ik zit net pas op de nicolaasschool irst zat ik op de sleutel ik zat toen in groep 7 en nu in groep 8 en het is leuk ik heb mijn verjaardag al ge viert

En ik heb een fiets ge kregen voor een volwassenen en hij is heele maal zwart :dus mijn vraag is er ook Een vilmpje van de nicolaas op youtube een lipdub . Oo ja!!! Ik ben jarig op 31 augustus doei!!!!!!!!!!!!

A Kamp - 10-04-2012
Leuke site! Vooral de kaartjes met plaatjes zijn leuk. Omschrijvingen van de spellen zijn kort maar wel helder.

Wij hebben het Ridder-Jonkvrouw-Draak spel met de jongere BSO-kinderen tot 10 jaar gespeeld. Echt erg leuk! Deze vakantie leggen we het spel weer klaar, al print ik een extra kleur erbij. Nu hadden we alleen wit waardoor het wel erg makkelijk werd. Kortom: een echte aanrader en makkelijk te spelen!

hallo, groep 3 wil heel graag een keer levend stratego spelen en heeft dit gevraagd aan groep 8! Groep 8 reageerde heel enthousiast en vertelde mij dat er een dieren variant was, deze dus gevonden echt super! Toen las ik over triadespelletjes en ga deze dus als introductie met ze spelen. Het gaat zeker een succes worden! Bedankt voor de leuke kaartjes.
marjan

Dit jaar hebben we op ons kinderkamp weer het tijger, olifant, muis-spel gespeeld en ook dit jaar weer met zeer groot succes. Een topspel dus!!! Nynke

hoi, ik werk op een tso en daar zijn de kinderen nog niet zo gewend aan "grote" spellen, vooral als het regent. vandaag ga ik het introduceren, ik ben benieuwd. ik weet dat het een leuk spel is want wij doen het altijd bij zomerkampen. bedankt, djamilla

Wij spelen het tiradespel met onze kinderen in de variant water - vuur - spons: water dooft vuur, vuur verbrandt spons en spons zuigt het water op.. Misschien iets logischer dan touw!
Het is wel echt aan te raden, ontzettend leuk spel! Wij spelen het met drie groepen en tellen na een bepaalde tijd het aantal gewonnen kaartjes per groep.
Groetjes van Heidi

leuke site met vele leuke spelletjes... Ik ben op zoek naar een energiser met de naam: krokodil, vis, olifant. Wel eens van gehoord???

Hewb met veel plezier stratego en triadespel gelezen. Ga het in mijn spellenprogramma inbouwen (werk in mijn vrije tijd ook met kindergroepen).
Ik heb hier nog een variant voor jouw triadespel (als je alleen een grasveld en geen bos in de buurt hebt):
Je neemt dus ook drie dingen (bev.: ridder, draak, prinses) Je deelt de kinderen in twee groepen. Elke groep besluit iedere groep aan een eind van het grasveld een persoon te zijn. Dan komen de twee groepen naar elkaar toe zo dat ze in het midden tegenover elkaar staan. De spelleider telt tot drie en dan moet elke groep zijn persoon nabootsen. de groep die sterker is maakt dan jacht op de zwakke groep. Wie gevangen is moet de groep wisselen. Je speelt zolang, dat een groep geen spelers meer heeft of tot dat iedereen vermoeid is.

Departementen


Spelletjes

101 Spelletjes
Kennismaking
  • Ideeën
  • Levend Stratego
  • Douanespel
  • Triade spelletjes
  • Kwartetspel
  • Eerste Hulp Bij Spelletjes
  • Mail mij
  • Enquête