Home | Spelletjes | Uitvindingen | Gps | Scouting | Meteo | Computers

Wesp / Levend Stratego Menu

Levend Stratego

Het Meest Populaire Buitenspel

Levend Stratego

Levend Stratego heeft alles wat een goed buitenspel moet hebben. Het is een jacht-spel, je jaagt iemand op, of je bent voor iemand op de vlucht. Het is een ren-spel, maar ook kun je je verstoppen om in een hinderlaag anderen op te wachten. Het ene ogenblik kan je je machtig voelen, het andere moment juist heel zwak. Maar het is juist een spel van tactiek. Je bent nooit oppermachtig, en juist de zwaksten vormen het grootste gevaar voor de sterksten. En ben je gepakt, dan ga je gewoon een ander kaartje halen om in een andere rol het spel verder te spelen.

De Praktijk

Het spel wordt het best begrepen door kinderen vanaf een jaar of 11. Voor jongere kinderen zijn de Triadespelletjes aanbevolen. Speel met twee groepen van 6 tot 12 personen. Het spelgebied is bij voorkeur een bosachtig terrein waar je je goed kan verstoppen, maar toch zo open dat je ook goed kan rennen. De grenzen van het terrein moeten goed af te bakenen zijn.

Er is voor iedere partij een post aan weerszijden van het terrein. Daar worden de kaartjes uitgedeeld. Het kaartje hou je tot het geslagen is, wisselen van kaartjes mag dus niet. Spelers mogen niet bij de post van de tegenpartij komen.

Spelregels

Voorbeeldkaartje

Het Levend Strategospel is geïnspireerd op het bord Strategospel. Er zijn kaartjes met verschillende rangen. Iedere speler krijgt een kaartje en gaat daarmee het veld in. Als je een speler van de andere partij tegenkomt kan je die tikken, en als dat gebeurd is worden de kaartjes vergeleken. Degene die het kaartje gewonnen heeft neemt het kaartje af, en speelt verder met zijn oude kaartje. Pas als je kaartje is afgepakt, kan je bij je post een ander kaartje halen. Hebben twee spelers die elkaar getikt hebben dezelfde kaartjes, dan schudden ze handjes en spelen ze verder.

De kaartjes hebben waardepunten. Die gebruik ik om de einduitslag te bepalen als het spel wegens tijdsgebrek niet helemaal is uitgespeeld. Je telt dan de punten van de afgepakte kaartjes.

De kaartjes hebben rangen die variëren van Spion (het laagst) tot Maarschalk (het hoogst). Sommige kaartjes hebben een speciale betekenis. Zo kan de Spion de Maarschalk slaan. De Bom (ook genoemd 'Landmijn') wordt beschouwd als de machtigste rang. De Bom mag ook tikken en kan alleen verslagen worden door de Mineur. De Mineur is trouwens zelf een vrij lage rang, en moet dus oppassen dat hij zelf niet door een hogere getikt wordt. Op de kaartjes is de rangorde aangegeven. Kaartje met hogere rang wint van een lagere rang.

Over welke kaartjes het eerst worden uitgedeeld is geen regel. Het is een onderdeel van de tactiek van dit Strategospel. De spelleider (eventueel met inspraak van de spelers) bepaalt welke kaartjes aan het begin van het spel gebruikt worden. Mijn advies is een mix van lage (die de opdracht krijgen vooruit te gaan om uit te zoeken wie van de tegenpartij welke rang heeft), en hogere (die daarna meteen in de aanval kunnen gaan). Welke kaartjes daarna uitgedeeld worden is ook een onderdeel van de tactiek. Geef bijvoorbeeld een speler die veel inzicht in het lopende spel heeft een hogere kaart dan iemand die dat niet heeft. Wees voorzichtig met spelers die zeggen "Geef mij een Kolonel want ik weet wie een Majoor is". Die speler is zijn kaartje snel kwijt, want een slimme tegenpartij zal zijn Majoor laten beschermen door een Generaal.

Er zijn twee varianten van het Levend Strategospel: Bij de ene variant is het Vaandel verstopt (een echte vlag), en moet verdedigd (resp. gevonden) worden. De andere variant is de Maarschalk. Als die verslagen is is het spel door die partij verloren. Zelf geef ik voorkeur de laatste variant te spelen. De spelleiders van beide partijen spreken een tijdstip af dat de Maarschalk in het spel moet komen, en hebben zodoende het tijdstip van het eind van het spel in de hand.

Heb je een groep met ervaren spelers die een extra uitdaging nodig hebben is de volgende extra regel iets wat het spelverloop helemaal anders kan maken:
De Spion heeft in het klassieke Strategospel maar een marginale rol. Je kunt de rol van de Spion uitbreiden met dat hij iedereen kan slaan waarvan hij de rang goed raadt. Bijvoorbeeld: een Spion slaat een speler van de andere partij. Hij zegt dan meteen "Ik ben een Spion en ik denk dat jij een Kolonel bent". Als hij het juist heeft moet de Kolonel zijn kaartje inleveren, anders is de Spion zijn kaart kwijt. Deze extra rol van de Spion kan een slachting teweeg brengen bij de tegenpartij, als de medespelers hem van de juiste informatie voorzien! Gebruik deze extra regel alleen bij ervaren spelers die eerlijk spelen!

Vind je dit onduidelijke regels?

Meerdere Varianten

Kaartje gewonnen!

Als je creatief bent kun je afwijken van de rangen van het bord-Strategospel. Bedenk dan voor iedere rang een andere naam. Dat kan je doen omdat het klassieke spel een beetje 'dood'-gespeeld is, of om het spel binnen een thema te brengen.

De varianten die ik ontwikkeld heb zijn een Marinevariant (voor Zeeverkenners) en een Zoogdiervariant (de Junglevariant voor Welpen).

Marinestratego

De bestanden zijn in drie formaten beschikbaar: voor de knutselaar is er een formaat in platte tekst. Dan is er een versie beschikbaar in het Open Document formaat. En het derde formaat is Pdf. Dit is het aanbevolen formaat om te downloaden. Druk het af op twee verschillende kleuren papier. Is dat niet mogelijk, dan zijn de beide partijen te herkennen aan het kader van ieder kaartje.

Dierenstratego

Op kaartjes van rangen met een bijzondere functie staat nog eens een korte uitleg afgedrukt. Je kunt de kaartjes plastificeren, maar makkelijker is voor ieder spel een set af te drukken en na het spel gewoon weg te gooien.

Versies met plaatjes

Klassiek stratego

Wegens het grote succes en de gedetailleerde feedback van jullie heb ik nu een serie geïllustreerde kaartjes gemaakt. Als eerste is het grote succes van ieder kamp of feest het klassieke strategospel. Dit spel is ontwikkeld na lang onderzoek door het in verschillende varianten te spelen met diverse jeugdige spelers. Daardoor heeft dit spel andere aantallen kaartjes, andere plaatjes en andere rangen dan wat je misschien gewend bent.

Van deze spelen is een PDF-versie beschikbaar, dit is de aanbevolen variant om te downloaden. Voor de knutselaars is de broncode in Open Document Format (ODG) ook beschikbaar.


Dierenstratego

Er is nu het dierenstratego-variant zoals hierboven, maar dan met plaatjes. Deze variant is speciaal aanbevolen voor pacifistische spelleiders, en is ook helemaal geschikt voor dierenliefhebbers.


Vlootstratego

Het vlootstrategospel is ontwikkeld op speciaal verzoek van vele Zeeverkennersgroepen. Dit is een realistisch model van onze marinevloot in de jaren rond 1950. Uit de tijd dat we nog koloniën te verdedigen hadden, en een koopvaardijvloot die ongehinderd de derde wereld plunderde. En uit de tijd toen we nog precies wisten wie onze vijand was...

Dit spel brengt ons terug in deze glorieuze tijd. Speciaal aanbevolen voor de oudbakken Schipper die onze jeugd nog eens mores wil bijbrengen. -Of als de andere varianten kapot gespeeld zijn...


Download Levend Stratego


Reacties

Vanaf deze pagina verovert Levend Stratego de wereld! Bijna alle downloads komen uit Nederland en België. Verder waren er downloads van een kinderfeest in Seoul en Phnom Penh, Amman Jordanië, de tsjata international te Moscow, de Lislerherad Basisschool te Notodden Noorwegen, een verjaardagsfeest in Perth Australië, de East Ridge Elementary school Woodinville staat Washington Verenigde Staten, de Summerclub Koningsleiten Oostenrijk, de Nl school in Mariager Denemarken, een vrijwilligerswerker ergens in Afrika, Camping Spa d'Or in Sart - Lez - Spa, High School in Darwin Australiëe, de Phuket Wittayalai School Thailand, NTC Kampala Watoto Kampala Oeganda, een Scoutinggroep in Holambra - Brazil, Bluniverse foreign language school Anhui provincie China, JugendRotesKreuz Cochem Duitsland, een school in Nieuw Zeeland, Sophia University Tokio, jeugdgroep van de internationale kerk in Vientiane Laos, een familieweekend ergens in Engeland, Khaya Port Elizabeth Zuid Afrika, de Al Kafilah School in Damascus, de Openbare school Phamunee in Thailand, de Sakhalin Internationale School in Rusland, de Center for Outdoor Educacion in Santiago Chili, Aberdeen in Schotland, een school in Cagliari - Italië, de stichting El Shaddai te Huancayo Peru, een school in Malmö Zweden, een camping in Italië, de Spinfield School in Marlow UK, een korfbalclub in Lissabon Portugal, de Janusz Korczak Stichting voor een kinderkamp in Rusland, L'AccolademOlèron te Domino Frankrijk, de Peace Lutheran College in Cairns Australia, een camping in Salles-Monflanquin, een camping in Empoli Italie, de Hilton en vele andere downloads uit Curacao Nederlandse Antillen, voor het Jeugdwerk in de Kerk van Castrolanda- Brazil, dus je bent in goed gezelschap!


marijke - 14-08-2020
dank je wel, wij zijn er heel blij mee
Miranda - 18-06-2019
Dank je wel voor de kaartjes. Het ziet er allemaal heel verzorgd uit.
henk de beer🍆 - 08-10-2018
echt een keileuk spel, gewoon geweldig!!!!!!!

(en heel spannend😜)

H Kapikiran - 01-10-2018
Super gaaf dat we dit kunnen downloaden!!! Leuk dat er nu een andere variant is!!
am - 29-09-2018
ik ga het doen met deze namen:1, toetsblaadje 2. repetitie blad 3. schoolboek 4. schooltas 5. leerling 6. congierge 7. leerkracht 8. coordinator 9. adjuct 10. directeur 11. revius (naam school) 12. wartburg college
Lien Ledoux - 16-09-2018
ZO leuk dat we dit zomaar kunnen downloaden! Nu kan ik er morgen meteen mee aan de slag! Ik ben benieuwd! Ik ben er zeker van dat ze het de max zullen vinden!!!!
Patatje - 08-06-2018
ik vind het echt een heel erg leuk spel. ik heb het vaker gespeeld. echt een aanrader!!!!
Marie - 18-09-2017
Als dit leuke spel de hele wereld over gaat schaam ik me helemaal kapot voor de zin waarin het plunderen van de derde wereld een 'Glorieuze tijd' wordt genoemd. Mag dat eruit??
Floortje - 01-07-2016
Soort er staat hersendeel typisch weer een tablet ik bedoel heeeel snel
Floortje - 01-07-2016
Soort er staat hersendeel typisch weer een tablet ik bedoel heeeel snel
Floortje - 01-07-2016
Hallo mensen

Leuk spel is Dit maar zijn er nou nog echt tactieken ,zodat je echt kan winnen want dat wil ik wel!!! Zouden jullie hersendeel snel willen regeren want ik moet het vanmiddag doen.

Alvast bedankt.

Hank - 24-06-2016
Super leuk en spannend spel. Je houdt ze lekker bezig en ze vinden het super leuk om als uitje te spelen.
Robine - 14-06-2016
Het is een fantastisch spel om te spelen en de kinderen zijn er uren zoet mee! onze kaartjes zijn aan het einde van hun latijn, dus even gauw weer nieuwe uitdraaien voor weer eindeloos speel plezier!
Petra - 17-05-2016
Bedankt. Het wordt mooi weer vandaag dus ga ik vanavond lekker het bos in met de kids. Altijd op zoek naar leuke activiteiten en deze is ook nog kant en klaar.
Rene - 16-06-2015
We organiseren als voetbalvereniging jaarlijks een jeugdkamp en dan is het levend dieren stratego een jaarlijks terugkomend bosspel. Dit wordt altijd als erg plezierig beschouwd en waar de kinderen nog lang op terug kijken en praten.
Jackie - 15-06-2015
Heeft iemand ervaring met het spelen van dit spel met een kleinere groep? In mijn geval met vier tegen vier? Er zijn dan wel twee extra spelleiders.
Petra Morsink - 16-09-2014
Heel fijn dat het downloaden gelukt is en ik dus 55 leerlingen een leuk spel kan aanbieden
Bruun - 29-08-2014
Bij is de download wel gelukt zo te zien, ziet er goed uit. Ik denk dat wij hier wel mee uit de voeten kunnen. Dank voor de moeite.
De Grave Isabel - 09-07-2014
Beste,

Ik wilde de gevraagde groepsspelen gaan downloaden en krijg bericht dat de pagina niet bestaat. Wég pagina, heb geen mogelijkheid meer te proberen of de andere spelletjes kunnen gedownload worden. Mvg, Isabel

Swinkels - 10-06-2013
Hallo,

Fijn die kaartjes die je gewoon kunt downloaden! dank voor de moeite. Wel de vraag: als je dit spel speelt met 2 teams van 6 kinderen (10 jaar oud) welke kaartjes geef je dan bij de start uit aan ieder team om een leuk spel te hebben? en daarna?

Dit staat nu uitgelegd in de tekst hierboven

Yvonne Visser - 29-05-2013
Gaaf dat jullie dit op een site hebben geplaatst
Paul van den Hurk - 13-08-2012
Wat geweldig dat ik deze pagina ben tegen gekomen. In Nederland ben ik vele jaren jeugdleider geweest bij allerlei groeperingen. Heb vele spelen gespeeld maar was alles een beetje vergeten. Nu, op de Filipijnen ben ik bezig met allerlei spelletje te promoten van mijn vroegere jaren. Deze site helpt me een heel eind vooruit. Speciaal scholen vinden het geweldig.

Heel, heel hartelijk dank voor al het werk dat U doet. Paul

Hendri - 21-06-2012
Hallo,

Dit spel heb ik een paar keer op kamp gespeeld toen ik deelnemer was en ik vond het helemaal geweldig. Dit jaar ben ik leiding op dat kamp en moet ik een bosspel verzinnen voor 60 personen (2x30 pers). Ik wilde Levend Stratego spelen met andere namen. Mijn vraag is: hoeveel kaartjes heb ik ongeveer nodig voor 2x30 personen om het ongeveer drie kwartier te spelen? Ik heb gewoon 10 rangen. Alvast bedankt!

groep 78 - 12-06-2012
Handig, scoutingverleden en nu op kamp met groep 7 en 8. Mooi een klassieker spelen.
liz - 28-05-2012
dit spel bij pony kamp gedaan echt leuk moet je ook een keer doen!
Monique - 09-05-2012
Ik heb dit spel verschillende keren met grote groepen kinderen gespeeld, was een groot succes!: ) Bedankt!
koen - 10-04-2012
dit is echt het saaiste spelletje dat ik ooit heb gespeeld
Steef - 29-02-2012
Ik ga met Pinksteren een weekendje met de familie op vakantie. Om dan in de stemming te komen wilde ik een spel doen. We zijn 's avonds pas compleet dus doen we het dan. Het moest een spel zijn voor buiten want de omgeving is daar heel geschikt voor. Het moest niet te moeilijk zijn en iedereen moet er enthousiast van worden. M'n oma kan denk ik met geen enkel spel mee doen en m'n tante heeft het aan haar rug maar voor de rest kan iedereen hier aan mee doen. Dat was ook m'n bedoeling.

Je oma en je tante kunnen meedoen met de kaartjes uit te delen! -DK

Michel - 23-02-2012
Ik ben eerste instantie hier terecht gekomen omdat de kinderen graag Levend Stratego willen spelen; dit spreekt hen erg aan. De site legt het goed uit en wat voor mij vooral veel werkt scheelt is dat ik de kaartjes kant-en-klaar kan downloaden. Super!

Wij hebben hier helaas geen bos, dus spelen we het in de wijk, binnen een afgebakend gebied.

Wij hebben het vorig jaar op kamp gedaan dat was erg leuk. Nu organiseren wij het zelf. Het lijkt ons zo leuk! We zijn al druk bezig met de voorbereidingen. Vorig jaar was heel leuk. 't Was een beetje donker en dus lekker spannend. Iemand van onze partij ging in een boom zitten en de rest deed alsof hij de vlag was! Maar de vlag hadden wij goed verstopt!!! Ze konden hem niet vinden en iedereen dacht dat de jongen in de boom de vlag was. Wat niet zo was. Uiteindelijk wonnen wij!
Het is gewoon een superleuk spel!!!!!!!
Groeten, Levend stratego spelers

Ik heb in de vakantie met de kinderen levend stratego gespeeld. Ze vonden het geweldig! Juist de plaatjes variant is prima geschikt voor kinderen onder de 10. Ik vind het super dat via deze site de mogelijkheid is om het spel compleet en snel op te zetten en uit te voeren, omdat de speelkaarten te downloaden zijn. De klassieke versie (zonder plaatjes) heb ik de kinderen ook laten zien, maar was minder in trek, omdat er geen plaatjes op staan. Het visuele aspect is dan puur gericht op lezen. Voor de oudste kinderen (10 +) is dat leuk, een extra uitdaging in het spel. Voor de jongere kinderen zijn de plaatjes een goede visuele stimulans om zich in te leven in het spel.
Een juf van een kinderdagverblijf

Al tijden spelen wij, kabouters van Mensinghe Roden, het suffe Sesamstraat stratego van de welpen. Een eigen kaartspel hadden we niet, totdat iemand me erop attendeerde dat er allerlei leuke(re) versies zomaar te downloaden waren op internet!
Je dierenversie rolt op dit moment uit de printer, hartstikke bedankt dat je dit zomaar online zet. Ik weet zeker dat alle kabouters (en welpen) er veel plezier van gaan hebben.
Groetjes, Woeps

Afgelopen jaar met het korfbal kamp hebben we het spel gespeeld, s avonds in een donker bos, alleen zaklantarens mee... het was helemaal geweldig!! Heb nu voor school een eigen versie gemaakt met beroepen, wordt morgen gespeeld, kijken hoe dat gaat. Duidelijk uitgelegd spel, erg mooi!
Berdi-An

Afgelopen weekend hadden we een kamp van onze shorttrackclub op Ameland en zaterdagavonds is traditiegetrouw het bosspel. Dit jaar hebben we dus uw levend stratego gebruikt en het was een groot succes. De leeftijden liepen uiteen van 10 tot 18 jaar, maar iedereen was enthousiast. Na de eerste uitleg vond men het nog wat ingewikkeld, maar tijdens het spel wist men al gauw hoe het werkte en toen de maarschalk gepakt was wilde iedereen het spel nog eens spelen en toen werd er veel taktischer gespeeld en duurde het ook langer. Ik denk dat we volgend jaar niet naar een nieuw leuk spel hoeven zoeken, al houd ik uw site in de gaten, want de geïllustreerde kaartjes zien er heel mooi uit, en misschien is er tegen die tijd ook een geïllustreerde versie van levend stratego!
Bedankt! Janneke

hejjj
t is een leuk spel! wij gaan t nu met een klassen feest splen!!! handig zo'n website want k was een beetje veregeten hoe het nou oook al weer ging!
grzzz bos

Reactie uit Nieuw-Zeeland: Ik wil dit hebben omdat ik mij herinner dit spel met veel plezier met scouts in NL te spelen tijdens een kamp. Dit spel is hier niet verkrijgbaar of bekend. Ik wil t introduceren tijdens mijn zoons scout kamp. (zal t dus moeten vertalen). Ik ben als ouder betrokken bij verschillende jeugdgroepen voor wie dit spel geschikt zou kunnen zijn.

Ik wil dit hebben omdat ik mee organiseer aan een eindejaarspicknick/spelletjesdag voor de hoogste klas van de basisschool hier. Wij zijn afgelopen Augustus naar de VS verhuisd en na enkele maanden al goed ingeburgerd. Ik merk dat ze hier erg vast zitten aan dingen die ze altijd al doen. Wij brengen een frisse wind door nieuwe dingen voor te stellen vanuit Nederland. Jouw spel kan daarbij vast goed helpen, het ziet er erg leuk uit! Vast bedankt en succes met je site.
Henmar Vlogman

Elk jaar spelen we op groot kamp levend stratego en toch moet ik nog telkens opzoeken hoeveel je van elks nodig hebt. Dit jaar spelen we stratego in thema Lord of the Rings. Als ik dit dan opzoek kom ik telkens op deze pagina terecht… bedankt dat je dit op internet hebt gezet want anders zouden we teveel moeten zoeken he…

Ik heb voor het eerst ook op school stratego gedaan: het was egt leuk man!!!
Tanja

Ik wil U graag bedanken voor de vele leuke, intressante en handige spelletjes op uw site. Het kamp waarvoor ik ze ga gebruiken moet nog komen, maar aan de voorbereiding kan het, mede dankzij u, niet meer liggen. Ga vooral zo door!!
Met vriendelijke groeten Chiel Beckmann

Zojuist heb ik even zitten zoeken op internet en kwam bij jouw site uit. Ziet er goed uit. Ga zo door. Verder ga ik zeker levend stratego doen. Hiervoor gebruik ik dan de namen van de verdeling van ons kamp. De sjokkers, de begeleiders, de toppers, de sjoppers en de hoofdleiding. Wie de hoogste rol krijgt is nog niet duidelijk. Ons kamp heet sjok (stichting jongeren op kamp) en onze site is www.sjok.tk
Dank je wel en tot horens, Anita Verboon.

Wij hebben levend stratego met de Jeugd Vereninging gedaan. dat vond ik zo leuk dat ik het met mijn feestje ook gaat doen. wij wonen vlakbij de biesbosch, een groot natuurlgebied, iedeaal voor buitenspelen dus.
Groetjes Martha.

Bedankt voor de download van het levend stratego. We hebben het dit weekend met een verjaardagspartijtje gespeeld met 20 kinderen van ca 9 jaar. Doordat de rangen ook dmv getallen af te lezen zijn ging dit prima en hebben we allemaal, ook de volwassenen, erg genoten! We stellen je inspanningen erg op prijs en zullen je site zeker vaker bezoeken!
Ton Fischer

Afgelopen vrijdag hebben wij hier in Weidum (friesland) vanuit ons jeugdhonk met 42 kinderen in de leeftijd van 9 tot 16 jaar levend stratego gespeeld............... GEWELDIG!!!!!!!!!!!!!

De kids werden helemaal gek, en vonden het fantastisch in het donker, zonder leiding stratego spelen........ Het was een succes nummer en we zullen er zeker nog eens gebruik van maken, aangezien wij om de week een activiteit hebben voor deze groep in ons jeugdhonk!!!
De groeten en bedankt, Janneke

Departementen


Spelletjes

101 Spelletjes
Kennismaking
  • Ideeën
  • Levend Stratego
  • Douanespel
  • Triade spelletjes
  • Kwartetspel
  • Eerste Hulp Bij Spelletjes
  • Mail mij
  • Enquête