Home | Spelletjes | Uitvindingen | Gps | Scouting | Meteo | Computers

Gps / Gps Menu

Wat ik met mijn GPS doe

2000: Met de eTrex op de schouderband door de polder
Met de GPS op de schouderband door de polder

Pas in mei 2000 werd de GPS voor consumenten interessant. Voor die tijd was er een Selective Availability, die ervoor zorgde dat er een maximale nauwkeurigheid van rond de honderd meter te halen viel. Hogere nauwkeurigheid was alleen weggelegd voor de militaire GPS-en. Tot de onrust in Irak uitbrak, en alle Amerikaanse soldaten uitgerust moesten worden met een persoonlijke GPS. Er waren toen te weinig militaire GPS-en, en daarom besloot het leger de soldaten een consumenten-gps te geven, en de Selective Availability uit te zetten.

Ik hoorde het nieuws op Usenet, en rende meteen naar de winkel om een Garmin-eTrex te kopen. Op nadrukkelijk afraden van de winkelier overigens, die dat nieuws nog niet gehoord had. Een GPS had ik nog nooit gezien, alleen erover gelezen op de nieuwsgroepen, en met het ding nog in de doos liep ik de winkel uit.

Waarom wil je een GPS hebben?

Een GPS kan geen kaart en kompas vervangen. Kaart en kompas werken ook zonder batterijen, en een goede wandelkaart geeft meer detail en tegelijk meer overzicht dan een GPS met ingebouwde kaart je kan geven. En het ingebouwde kompas van een GPS werkt alleen als je lange tijd loopt in een kaarsrechte lijn.

Toch zal ik nooit meer de deur uitgaan zonder mijn GPS. De meerwaarde is dat het een uiterst nauwkeurige logger is van waar je geweest bent. Het houdt in een geheugen vast waar je geweest bent op ongeveer 5 meter en 1 seconde nauwkeurig; ideaal als je je wandeling nog eens (geprojecteerd in Google-Earth) in je leunstoel over wilt doen.

Maar ook tijdens de tocht heb ik vaak bij zeer slecht zicht door de track op mijn display te volgen voorkomen dat ik teveel van de koers afwijk. Je kunt van te voren de belangrijke plaatsen vastleggen in zogenaamde waypoints, zoals berghutten en dorpjes. De GPS rekent dan onderweg voor je uit of je nog op koers bent naar het volgende waypoint, en zelfs hoe laat je daar aan zal komen bij het huidige tempo.

Mijn GPS

De Geko-201 in bedrijf
Mijn GPS in bedrijf in de Alpen

De GPS van mijn keuze moet klein, licht en zuiver functioneel zijn. De functies die ik gebruik: het loggen van mijn tocht en de weg vinden naar het eerstvolgende waypoint. De rest van de extra's zul je in de praktijk eigenlijk niet gebruiken. Het grootste misverstand is dat men denkt dat je een ingebouwde kaart nodig hebt.

De Geko-201 van Garmin, die nu te koop is voor €100 is de machine die het dichtst bij mijn ideale keus komt. Maar helaas, perfect is dit apparaatje nog lang niet.


De positieve punten van de Geko-201 zijn:

  1. Klein, lichtgewicht en compact
  2. Vrij goede gevoeligheid, hoewel in een dicht bos met hoge bomen de ontvangst wegvalt
  3. Simpele bediening
  4. Behalve enkele domme spelletjes geen overbodige functies

Maar er zijn ook nadelen:

  1. Het gebruikt AAA batterijen, gemiddelde accu's van dit type gaan maar een dag mee
  2. Als het signaal is weggevallen -als je door een tunneltje loopt, of een winkel binnengaat- maakt de GPS een plaatsbepalingsfout van soms wel tientallen kilometers
  3. Het geheugen dat de afgelegde tocht opslaat is bij een meerdaagse tocht al na ruim een week vol
  4. Vieze kleur

Voor alle nadelen heb ik wel een oplossing gevonden, behalve voor het op hol slaan van de GPS na signaalverlies. Dit is aan te merken als een serieuze bug in de interne software. Vreemd genoeg kent Garmin deze fout niet; ik heb nog geen nieuwe release van de firmware gevonden die dit verhelpt. Deze fout maakt ook alle statistiek nutteloos. Afgelegde afstand, gemiddelde snelheid en andere data zijn onbetrouwbaar. Iedere track moet ik dus op mijn computer schonen voordat ik deze gegevens kan bepalen.

Hardware

Om mijn gps op mijn tochten altijd bij de hand te hebben, het ik het met een clip op mijn rugzak bevestigd. Hier zie je hoe je er zelf een maakt.

Software

Van alle programma's die ik heb geprobeerd vind ik GarTrip het best, omdat het op een eenvoudige manier ingescande kaarten kan kalibreren, en omdat de gratis demo-versie van het programma nauwelijks restricties kent. Desondanks heb ik het programma geregistreerd (goed programmeerwerk moet beloond worden), en het bleek dat ik het heel simpel met een bankbiljet in een envelop kon betalen. Tevens geeft de auteur van het programma uitstekende support. Enkele van mijn suggesties en klachten zijn in de laatste versie ingebouwd.

Sinds 2000 heb ik al een mooie collectie opgebouwd van enkele honderden gelopen tracks en een database van meerdere duizenden waypoints. Vooral de tracks vormen een fraaie logboek van al mijn wandelingen, waar voor iedere seconde op 5 meter nauwkeurig te herleiden is waar ik me bevond. Met Google Earth kun je de tracks importeren, en dan in een 3d-landschap thuis weer nalopen.

Links

Departementen


Gps artikelen