Home | Spelletjes | Uitvindingen | Gps | Scouting | Meteo | Computers

Wesp / Wesp Menu

W.E.S.P. = Weer Een Spelletjes Pagina

Dit is een overzicht van meer dan 101 eenvoudige spelletjes, die zeer geschikt zijn om te spelen met een jeugdgroep. Hieronder is uitleg over de spelletjes en de ideeën, en hoe organiseer je een spelletjesprogramma bij een nieuwe groep.

De spelletjes van W.E.S.P.

Al ruim 20 jaar sta ik voor jeugdgroepen, en heb intussen een aardige collectie spelletjes opgebouwd. De besten staan nu in een database, en een uitdraai ervan staat hier op deze webstek.

Kennismakingsspelletjes

Ooit heb ik eens voor een groep verse leiding een workshop gehouden over hoe je een nieuwe groep kinderen met behulp van een spelprogramma snel met elkaar kan kennismaken. Bij deze workshop heb ik een handout gemaakt, die ik hier ter beschikking stel.

De Ideeën van W.E.S.P.

Dit gedeelte is een verzameling van losse flodders die ik in de loop van jaren op een papiertje heb gezet. Als ik een idee nodig heb voor een programma of thema, en ik weet het echt niet meer, dan lees ik deze lijst door. En altijd brengt mij dat dan op het spoor van een goed idee. Probeer het zelf eens als je leeg bent. Als je een Webpagina hebt waarin een van deze flodders staat uitgewerkt, hoor dat ik graag. Dan zal ik er een link naartoe leggen.

Andersom: ik geef geen garantie voor de correctheid van de aangebrachte links.


Levend Stratego

Dit is het meest populaire buitenspel. Het spel is gebaseerd op het populaire bordspel Stratego. Op deze pagina is een uitleg te vinden van het spel en er zijn enkele sets van kaartjes te downloaden om mee te spelen.

Douanespel

Dit is een veel gespeeld avond- of nachtspel. Op deze pagina een overzicht van spelregels en een set met divers smokkelwaar.

Triade Spelletjes

Dit is een leuk en snel buitenspel voor jongere kinderen. Het spel bestaat uit slechts drie rangen. Het is gebaseerd op het Papier, Steen, Schaar spel. Op deze pagina is een uitleg te vinden van het spel en er zijn enkele sets van kaartjes te downloaden om mee te spelen.

Kwartetspel

Het populaire kaartspelletje. Hier wordt uitgelegd hoe je met je groep een kwartetspel maakt in het thema dat je volgt. En uiteraard een Dieren-variant kwartetspel om te downloaden!

Eerste Hulp Bij Spelletjes

Nu je dit alles gelezen hebt word je de meest geslaagde spelletjes-leiding van het kamp. Maar hoe breng je het in de praktijk? Daarvoor heb je de Eerste Hulp Bij Spelletjes-kist nodig.

W.E.S.P.: Weer een Spelletjes Pagina is onvolledig, inconsistent, zit vol met fouten, en is vrijwel onbegrijpelijk. Ik weet het. Daarom hoef je mij er niet over te schrijven .


Simone - 30-04-2018
Handig deze site! Goed idee een dieren variant op levend stratego, dat gaan ze vast heel leuk vinden. En gelijk het douanespel gescoord, leuk!
Sacha - 05-07-2017
Wat fijn deze site! Dank je wel, het heeft me geholpen voor invulling van ons tenniskamp voor de jeugd!
Jeanine - 12-04-2016
Ik ken de site al van eerdere bezoeken, heb de spellen al eerder gedownload en vind ze super, altijd een succes bij de kinderen. computer is alleen gecrasht dus moet het even opnieuw downloaden.
Klaas Vaak - 04-04-2016
In het bejaardenhuis levend stratego gespeeld, wat hadden die oudjes een plezier. En sommige konden nog best snel lopen. De dag erna hadden ze wel spierpijn maar ze praten er nog steeds over. Hartstikke bedankt voor dit leuke spel : )
Edwin - 20-06-2015
Als leider bij scouting zoek ik nog wel eens even wat simpele spelen, die we eigenlijk wel kennen maar net meer exact weten hoe ze gaan. Creativiteit genoeg, maar soms net niet voldoende. dan haal ik op deze pagina even wat inspiratie op. Uiteraard hebben we genoeg mogelijkheden om uit te putten maar net even een richting nodig.
Chris H - 29-10-2014
Bijzonder goede en nette website, voor ons als scoutingleiding zeker de moeite en aanbevelingen waard!

complimenten! ik oordeel dan ook met een 9!

nono - 21-10-2014
hallo,

ik ben een leerling van 5or doei

Emma - 08-06-2014
Leuke spelletjes voor een verjaardagsfeestje!!!
Ellen - 07-12-2013
Mijn huiswerk was 2 spellen zoeken en spelen op school hier vond je meer als genoeg spelletjes op deze site
maria - 25-11-2013
kei-leuke ideeen. voor ieder wat wils.
Hetty Hospes- van Rijn - 07-05-2013
Dag Daniël,

Mijn Handboek met je klas op kamp (met supertips op Ameland) is nu uit. Zoals beloofd heb ik jouw mooie site er in vermeld. Hartelijke groet, Hetty http://www.cursusopameland.nl

laura 04-09-2005 - 29-03-2013
dit weekend met een vriendengroep (13 volw. 14 kids)levend stratego gespeeld . wat een pret! bedankt voor het leuke spel.
laura 04-09-2005 - 29-03-2013
ik wil wel 100 keer spelen echt leuk hoor. Dit weekend lekker lichen spelen
jubbo - 29-10-2012
dit weekend met een vriendengroep (13 volw. 14 kids) levend stratego gespeeld. Wat een pret! Bedankt voor het leuke spel.
Melania - 24-05-2012
Leuk!
Joke - 29-01-2012
ik zoek voor een familiedag een spel voor groepen volwassenen dat plm. een anderhalf uur duurt. ik heb zelf in mijn hoofd dat het iets met bouwstenen moet zijn, na afloop moeten de winnaars van de groepen met de bouwstenen een huis bouwen. Heeft iemand een idee? Ik lees in de reacties dat Willem ook iets zoekt voor deze doelgroep, heeft hij al iets gevonden?
willem - 23-01-2012
Ik ben op zoek naar eenvoudige spelletjes die je met een 50-tal volwassenen zou kunnen spelen, onderverdeeld eventueel in een tiental subgroepjes.

Ik gebruik in 2e en 3e klassen voortgezet onderwijs het douanespel en levend stratego. Indien nodig met wat aanpassingen. Vooraf reageren leerlingen wel eens wat negatief, achteraf nooit! Zelfs bij regenachtig weer doet iedeereen goed mee. In plaats van bos is een historische dorpskern, met veel steegjes enzo, ook goed geschikt.
Groeten, Bram.

Eenmaal per jaar gaan wij met 50-60 (!) buren een weekend weg en doen we allerlei spelletjes. Het enige spel voor grote groepen kinderen en volwassenen door elkaar dat wij hebben ontdekt is Burgers en Weerwolven. Spannend en erg leuk. We zijn echter op zoek naar nog meer spellen voor grote groepen. Hopelijk vind biedt deze -overigens fantastische- site uitkomst.

Super! Wat een toffe site zeg. Kom helemaal op goede ideeen dankzij deze site. Erg bruikbaar en praktisch. Fijn dat kaartjes zo te downloaden zijn. Echt geweldig dat je je ideeen zo op internet zet, toegankelijk voor iedereen, zo kun je mekaar helpen en daarmee geef jij het goede voorbeeld! Als iedereen dit deed... dan scheelde dat een hoop hersengekraak om het wiel weer opnieuw uit te vinden!
Bedankt, Anneloes uit een basisschool in Groningen

Handige site met veel bruikbare ideeën! Ik heb de site al regelmatig gebruikt als er iets feestelijks gevierd moest worden in de klas. Ik ben namelijk leerkracht, op dit moment van groep 6/7.
Eben Haëzerschool, Bennekom

Ik wilde U even zeggen dat ik het een goede site vindt met super gave en leuke activiteiten voor kinderen van de basisschool. Ik werk zelf bij een kinderdagverblijf en bij de buitenschoolse opvang, ik heb veel spellen al uitgeprobeerd in de praktijk. Vooral de spellen van een uurdeel vielen in de smaak en worden nu nog spontaan gespeeld met vele varianten die kinderen zelf bedenken. Ook voor inspiratie zit je hier goed. Voor ieder wat wils. Ik bekijk hem regelmatig en heb er echt wat aan!!
Mijn complimenten, groetjes Inge

Perongeluk ben ik op uw site terecht gekomen! Maar wat een hoop leuke ideeën heeft u! En wat het helemaal mooi maakt is dat wij gelijk het spel kunnen downloaden! Helemaal geweldig!
Vriendelijke Groet Marjon

ik vind dat dat wel meevalt (inconsistent, vol fouten etc) het is tocht fantastisch dat iemand de moeite neemt om zijn spellen (oud of nieuw maakt niet uit) op een website te zetten, zodat iemand anders alleen maar even hoeft te klikken om een idee op te doen?! Proficiat hoor.
fam. heijmans

Departementen


Spelletjes

101 Spelletjes
Kennismaking
  • Ideeën
  • Levend Stratego
  • Douanespel
  • Triade spelletjes
  • Kwartetspel
  • Eerste Hulp Bij Spelletjes
  • Mail mij
  • Enquête