Home | Spelletjes | Uitvindingen | Gps | Scouting | Meteo | Computers

Ict / Xp Menu

Wat te doen als je nog Windows XP draait?

Het Einde van Windows XP

Vanaf april 2014 heeft Microsoft besloten geen onderhoud meer te plegen aan hun bedrijfssysteem, Windows XP. De reden daarvan is dat de architectuur van XP zo verouderd is, dat zelfs het regelmatig installeren van veiligheidsupdates geen garantie meer kan geven op het veilig functioneren van uw computer. Nieuw ontdekte zwakheden in het systeem zullen niet meer gerepareerd worden. Dat betekent dat computers die nog steeds Windows XP draaien slachtoffer kunnen worden van de diverse gevaren die er zoal bestaan:
Er kunnen sneller virussen op komen die uw data wissen of onbruikbaar maken; uw computer kan overgenomen worden door criminelen die uit uw naam digitale misdaden begaan; uit uw naam kunnen bank- of andere zakelijke overeenkomsten gesloten worden; uw computer kan in een botnet opgenomen worden zodat het daarmee een groter computersysteem kan aanvallen; ga zo maar door.

Het is dus duidelijk dat je moet overstappen naar een ander systeem. Het advies van Microsoft is om over te stappen naar Windows 7 of beter nog, Windows 8. Maar dat kost veel geld, en ook niet iedere XP-computer heeft capaciteit genoeg voor de veel zwaardere opvolger.

Linux

Gelukkig is er een goed alternatief: Linux.

Laten we wel wezen: Linux heeft voor buitenstaanders niet een goede naam. Het zou gebruikersonvriendelijk zijn en ondersteuning bij problemen is er niet. Maar de laatste 10 jaar heeft Linux een grote ontwikkeling doorgemaakt.

Het project Linux is enkele tientallen jaren geleden gestart door een aantal enthousiastelingen die vonden dat de toenmalige systemen Unix te duur was, en Microsoft Dos teveel op kantoorautomatisering gericht was. Het doel van deze groep was een computersysteem te ontwikkelen die gratis (als een gratis glas bier) en vrij (als vrijheid van drukpers) was. Daarom moest ook de broncode van alle op Linux gebaseerde software voor iedereen inzichtelijk zijn (de zogenaamde GNU-licentie). Een bijeffect van deze open source code was dat iedereen openlijk commentaar kon geven op de gebruikte algoritmes, en zodoende de software zich snel ontwikkelde tot een product die zich qua kwaliteit kon meten met de commerciële tegenhangers. En omdat de broncode inzichtelijk is, kan garantie gegeven worden dat de software doet waarvoor het bedoeld is. Er zijn geen open achterdeuren of andere geniepigheden waardoor onbevoegden ongewenste toegang tot jouw computer kunnen krijgen. Een garantie die bedrijven als Microsoft -die hun broncode geheim houden- niet kunnen geven!

De actualiteit (Snowden) heeft aangetoond dat dit een heel belangrijk aspect is.

Ook is Linux-software sterk in het afspreken van standaarden. Zoals die van data-formaten. Zo maakt ieder Office programma standaard gebruik van het OpenDocument format (ODF), die garandeert dat uw documenten altijd te openen blijven, ook bij toekomstige software.

Iedere Linux gebruiker is van harte uitgenodigd om mee te helpen om fouten of tekortkomingen te melden, en daarbij mee te helpen om de Linux-software steeds beter te maken.

Intussen is er voor ieder Microsoft-software een of meerdere Linux alternatieven. Allen zijn ze gratis te downloaden en te gebruiken.

Tegenwoordig is Linux een gebruikersvriendelijk systeem. Een gebruiker met gemiddelde kennis van computers kan er zonder meer mee overweg.
Het is gratis en vrij. Dagelijks zijn er gratis updates die eenvoudig te installeren zijn.
Het is uitermate stabiel en zeer veilig. Zo is het immuun voor virussen.
Voor ondersteuning is er een grote internet community. Google is hier je beste vriend.

Ik ga over op Linux

Een goed idee.

Wat u nu moet doen is een externe disk-drive kopen en al uw data kopiëren op deze schijf (of had u al een recente backup?) Dan download u een van de vele Linux distributies en installeert u deze op uw oude XP-computer. Tot uw verbazing zult u zien dat meteen daarna alles draait. U hoeft geen drivers te installeren of dingen in te stellen; alles werkt gewoon: u kunt beginnen met werken.

Vindt u toch dat u hulp nodig heeft, bijvoorbeeld in het uitzoeken van de meest geschikte Linux-distributie, of begrijpt u de documentatie op het internet niet goed? Dan kunt u bij ons hulp krijgen.

Wij zijn LinuxAmsterdam, een Amsterdamse groep van Linux experts die zich verenigd hebben om het gebruik van Linux te promoten. Wij geven gratis advies over de keuze en helpen gratis bij het zelf installeren van Linux. Daarvoor hebben we regelmatig inloopsessies. Kijk op onze website http://www.LinuxAmsterdam.nl wanneer de volgende bijeenkomst is.

Ik wil het laten doen

Wilt u over op Linux, of overweegt u dat, maar wilt u het niet zelf doen? Dan kunt u dat tegen een kleine vergoeding aan mij laten uitbesteden.

Ik werk as professional al ruim tien jaar met Linux systemen, en heb intussen veel ervaring met het installeren van diverse Desktop en Server systemen. Ik kan u adviseren welke Linux-distributie het best bij uw wensen past, ik kan een demonstratie geven op uw computer zonder dat ik iets installeer of wis, ik kan de installatie uitvoeren, en als u dat wenst kan ik ook enige nazorg bieden.

Dat alles voor slechts enkele tientjes. Vraag een offerte aan via het contactformulier, en probeer daarin zo goed mogelijk uit te leggen wat uw situatie is en wensen zijn. We kunnen afspreken bij mij thuis, of bij u (Buiten Amsterdam-West of Centrum komen extra reiskosten).

Per ommegaande doe ik een aanbod, met een prijsopgaaf.

Meervoudige Systemen

Voor scholen die een computerruimte met meerdere XP-computers hebben kan ik een heel interessant aanbod doen, waarbij niet geïnvesteerd hoeft te worden in nieuwe desktop computers. Dit gaat op basis van het speciaal voor het onderwijs ontwikkelde Edubuntu. Op andere scholen heb ik dit al eerder geïnstalleerd, en het werkt perfect. Vraag een vrijblijvend gesprek aan via het contactformulier.

Praktijkvoorbeeld

Heeft u een laptop die u wil laten upgraden naar Xubuntu-Linux, dan kost u dat €30.
Vooraf wordt een demonstratie gegeven op uw laptop zelf, waarbij gekeken gaat worden of alle functies werken. Achteraf krijgt uw systeem een onderhoudsbeurt, waarbij de laatste patches geïnstalleerd worden, en problemen van de gebruiker besproken worden.

Bij een installatie wordt een standaard pakket aan gebruikerssoftware geïnstalleerd, zodat u het systeem meteen in productie kunt nemen.

Lees wel de kleine lettertjes.

  • Na installatie van Linux is er geen weg meer terug naar Windows XP
  • Na installatie van Linux is het wel mogelijk Windows 7 of Windows 8 terug te installeren. Dat moet u dan zelf (laten) doen
    • indien uw hardware dat ondersteunt
  • U moet zelf zorg dragen voor een backup van uw gebruikers-bestanden. Ik kan geen verantwoording nemen voor verloren gegane bestanden
    • tijdens de installatie zal de harde schijf helemaal worden gewist
  • De computer moet in redelijke staat zijn. Ik kan geen verantwoording nemen als achteraf blijkt dat hardware defect zou zijn
    • Linux kan nooit de oorzaak zijn dat hardware defect raakt
  • Extra wensen bij de installatie tegen meerprijs
  • Ik geef garantie dat de computer na installatie van Linux goed werkt, na oplevering kan ik deze garantie niet meer geven
    • Ik wil wel mijn best doen u zo goed mogelijk te blijven helpen

Vul dus nu het contactformulier in.

Links

Departementen