Home | Spelletjes | Uitvindingen | Gps | Scouting | Meteo | Computers

Anansi / Vogelkast Menu

Een eenvoudige Nestkast

Voor vogels


Een nestkastje is niet alleen leuk op in elkaar te timmeren, ook is het leerzaam te zien welke vogelsoort er ingaat, en hoeveel jongen het voortbrengt. In het najaar kun je het nest er uithalen en bestuderen. Iedere vogelsoort heeft de voorkeur voor zijn eigen soort kast.

een open kasteen gesloten kasteen plank onder de dakgoot

In een Open Kast willen duiven graag broeden. In een Gesloten Kast komen mezen. En op een Simpele Plank onder de Goot komen mussen, spreeuwen en zwaluwen.

Het Ontwerp

Naar dit ontwerp zijn al tientallen kasten gebouwd door kinderen vanaf 8 jaar.

Het dak moet schuin zijn, zodat de regen er niet op blijft liggen, en het plankje aan de voorkant is afneembaar zodat je het binnen makkelijk kunt schoonmaken.

Simpele vogelkast

De maatvoering is niet echt kritisch. De hoogte van de kast moet tussen de 25 en de 30 cm zijn. De breedte van de plank moet tussen de 15 en 25 cm zijn, en de lengte tussen de 125 en 150 cm.

De maten van het zagen is ook niet erg kritisch. Als een van de plankjes te lang is, laat je het gewoon aan de onderkant uitsteken.

Zaagschema voor de vogelkast

Zoals je ziet hoef je maar vijf keer te zagen. Een extra latje kun je aan de achterkant van het kastje timmeren, zodat het makkelijker aan de boom te bevestigen is, maar ook dat is niet echt nodig.

Het ronde gat voor de opening wordt met een gatenzaag gemaakt. De pimpelmees heeft bij voorkeur een gat van 2 cm, en de koolmees 3 cm. Als je het gat groter maakt zullen er andere vogels in gaan wonen.

Het kastje wordt met spijkers in elkaar getimmerd. In de onderkant wordt een gat geboord om water af te voeren. (Hoewel dat meestal niet nodig is omdat er in de praktijk genoeg kieren zijn). Het plankje aan de voorkant wordt met twee grote schroeven vastgemaakt, zodat het daar makkelijk weer open te maken is als de kast zijn jaarlijkse schoonmaakbeurt krijgt.

Gebruik stevig en duurzaam hout. Geen spaanplaat of multiplex, dat rot in een jaar weg. Verf het kastje alleen aan de buitenkant. Hang het zo hoog mogelijk op een plek waar het geen direct zonlicht krijgt (op het noorden).

Als je zelf deze kast gebouwd hebt, laat dan weten hoe het ging


Geef een reactie:

Mijn naam:
Bericht:
Ik vind dit:
Geef code in: Captcha

Departementen


Artikelen van Anansi