Home | Spelletjes | Uitvindingen | Gps | Scouting | Meteo | Computers

Anansi / Seinspiegel Menu

De Heliograaf

Seinen met zonnelicht

Het kan iedereen gebeuren, schipbreuk midden op zee. Na weken dobberen op een vlot zie je eindelijk een rookpluim van een schip aan de horizon. Maar hoe laat je de kapitein van dat schip weten dat jij hier op dit vlotje zit?

Gelukkig had je dit artikeltje gelezen en dus heb je je seinspiegel op zak!

Hoe maak je de seinspiegel?

Je moet twee gelijke kleine spiegeltjes hebben. Ongeveer 5 centimeter doorsnede. Die koop je bij je Drogist of de Hema. Als de spiegeltjes in een plastic lijstje zitten, haal je die eraf. Dan teken je aan de achterkant van de spiegeltjes precies in het midden een cirkeltje met een doorsnede van 1cm.

Dan krab je met een scherp mesje de verf aan de binnenkant van het cirkeltje weg, net zolang dat het glas zichtbaar is. Dit is best wel een gevaarlijk werkje, dus laat een volwassene je helpen.

Als je dit bij beide spiegeltjes gedaan hebt, plak je de binnenkant met een paar druppeltjes hobbylijm aan elkaar. Als je het goed gedaan hebt, heb je nu een seinspiegel die aan beide kanten spiegelt, en waar je in het midden doorheen kunt kijken.

Hoe bedien je het?

Een probleem met seinspiegels is dat de zonnestraal die je richt op die boot net zo breed is als de doorsnede van je spiegel. Dus als je spiegel 5cm groot is, is die 20km verder nog steeds 5cm breed. En die dunne straal moet je dus precies in het oog van de kapitein richten, want anders ziet hij de straal niet! Je moet de straal dus heel nauwkeurig richten.

Zo houd je de seinsiegel vast
Zo houd je de seinspiegel vast

Hoe werkt het?

Deze stoere Zeeverkenner laat zien hoe je de spiegel vasthoudt. En let op de schaduw van de spiegel die op zijn shirt valt.

Dit moet je doen:

  • Beweeg de spiegel zo op en neer, en naar links en rechts tot je je doel (het schip) door het gaatje midden in de spiegel ziet
  • Dan draai je de spiegel zo dat je de schaduw van de spiegel (die op je shirt valt) helemaal in de spiegel ziet

Als je dat gedaan hebt, ben je waarschijnlijk het doel in het gaatje kwijt. Herhaal het eerste punt dan, en dan weer het tweede punt. Wanneer je het schip ziet op hetzelfde ogenblik dat je de schaduw in de spiegel ziet, raakt je zonnelicht-straal het oog van de kapitein en is de redding nabij!

De schaduw hoeft trouwens niet per se op je borst te vallen. Als de zon hoog staat mag de schaduw ook op de grond.

Oefenen

Als je dit hierboven gelezen hebt lijkt het misschien eenvoudig, maar dat is het niet.

Je moet dus oefenen.

Zo werkt het
Zo gaan de lichtstralen

Een prachtig doel om op te oefenen is niet de juf in de klas -want die kan strafwerk geven, maar een verkeersbord aan het eind van de straat. Een verkeersbord is namelijk van retroreflecterend materiaal, dus als jouw lichtstraal dit bord raakt zie je de reflectie heel duidelijk!

Beloning

Als je als Zeeverkenner zelf een seinspiegel bouwt, en laat zien dat je ermee kunt seinen, krijg je als beloning van de Schipper een mooie tatoeage op je arm. Dit heeft als bijkomend voordeel dat als je spiegeltje overboord valt, je later nog geïdentificeerd kunt worden!

LinksGeef een reactie:

Mijn naam:
Bericht:
Ik vind dit:
Geef code in: Captcha
Joke - 16-03-2014
Wat een superleuke spelletjes heb je verzameld! Heel inspirerend. We gaan ze regelmatig gebruiken voor onze zondagsschool. Dankjewel!
yopi - 13-03-2014
muy interesante

Departementen


Artikelen van Anansi